COURGETTESOEP MET MUNT

Snoeien is groeien


Ook wie geen groene vingers heeft, kan makkelijk munt laten groeien in de tuin. In een pot doet hij het net zo goed, zeker tijdens een Hollandse zomer met zacht weer en veel regen, merkte ik. Zelfs een beetje té goed: dat mooie compacte plantje schoot al

snel de lucht in. Hop, de snoeischaar erin dus. Maar snoeien is groeien, dus voor ik het wist waren de takken weer aangegroeid tot van die lange slierterige stelen. Wat zou ik eens doen met al die munt? Het was wat je noemt een luxeprobleem. Er zijn mogelijkheden genoeg. Verse muntthee natuurlijk, of zomerse cocktails (mojito's!). De geurige blaadjes doen uiteraard het ook goed

in een dessert, al is het maar als garnering, of als smaakmaker in een zomerse salade (zie ook: salade van watermeloen met munt en feta). Munt met courgette is eveneens een gouden combinatie. Probeer bijvoorbeeld eens gegrilde courgette, bestrooid met wat fijngehakte munt. Deze twee ingrediënten vormen ook de basis voor onderstaande soep, echt een aanrader. 

Ingrediënten


  • twee courgettes

  • vier eetlepels olijfolie

  • twee uien

  • twee tenen knoflook

  • 400 gram prei

  • twee groentebouillonblokjes

  • 1 liter water

  • paar takjes verse munt

  • 150 ml halfvolle yoghurt

Bereiding

Stap 1


Snijd de courgettes in de breedtje in plakken van ca. 1,5 cm dik. Doe in een kom met de helft van de olie en hussel om.


Stap 2


Verhit de grillpan op hoog vuur zonder olie of boter. Gril de courgetteplakken aan beide kanten ongeveer twee minuten. Bestrooi met peper en eventueel zout. 


Stap 3


Snipper de uien en snijd de knoflook fijn. Snijd de prei in dunne ringen. 

Stap 4


Verhit de rest van de olie in een soeppan op middelhoog vuur en fruit de prei, ui en knoflook even kort aan. Houd vier plakken courgette apart voor de garnering, voeg de rest toe aan de pan. Doe ook het water en de bouillonblokjes erbij, breng aan de kook en kook vijftien minuten. Snijd ondertussen de muntblaadjes grof en snijd de achtergehouden courgette in reepjes.


Stap 5


Voeg de helft van de muntblaadjes toe aan de soep. Pureer de soep met de staafmixer glad en meng twee derde van de yoghurt erdoor. Breng op smaak met peper en eventueel zout.


Stap 6
Schep de soep in diepe borden of kommen. Verdeel de reepjes courgette en de munt erover en schep de resterende yoghurt eromheen.