COUSCOUSSALADEMET FETA, BIETJES EN WALNOTEN

Koude salade voor een warme winter


In het noorden van het land glijdt en glibbert iedereen over beijzelde straten, al of niet op de schaats, maar hier in het westen doet de winter niet eens een póging. De regen druilt neer bij een laffe temperatuur van rond de 10 graden. Mijn dochter komt uit school - de kerstvakantie zit er net één dag op - en beklaagt zich dat wij niet in Drenthe of Groningen wonen, waar iedereen lekker ijsvrij heeft.

Gisteren was nog de koudste dag van de week, want volgens het weer-


bericht zou de thermometer in elk geval ’s nachts de 0 graden aantikken.Waarmee de winter dan voorlopig weer voorbij is, meldde de weerman monter. Dus greep ik nog snel even de kans om hutspot op tafel te zetten, voor nog een béétje wintergevoel.
Maar vandaag is de noodzaak om je te warmen aan een bord warme winterkost alweer verdwenen. We kunnen net zo goed koud eten.

Dat komt goed uit, want ik heb nog gedopte walnoten liggen, die met de feestdagen zijn overgebleven. Die moeten ook nog een keer op (goed voornemen 1) en niet in taart of muffins, want het is nu even klaar met de overdaad (goed voornemen 2). Ze gaan in een gezonde salade met 

bietjes, couscous en feta.Dit is eigenlijk het hele jaar door een ideaal gerecht voor een gezin met verschillende werk-, school- en sporttijden: het is makkelijk van tevoren klaar te maken en hoeft dus niet eens opgewarmd te worden. Wat overblijft, gaat een dag later wel op bij de lunch, nog een voordeel. Restjes invriezen (goed voornemen 3) is bij zo’n salade immers geen optie. En in onze vriezer is sowieso even geen plek: die zit bomvol, onder meer met erwtensoep, die geduldig wacht tot de temperatuur buiten weer daalt. Ik hoop toch echt dat dat deze winter nog gaat gebeuren, want dan kom ik eindelijk eens toe aan voornemen 4: de vriezer ontdooien.


Ingrediënten

 

  • 200 g couscous

  • sap van 1 citroen

  • olijfolie

  • ca. 75 g walnoten

  • blaadjes van 1 bosje munt

  • 500 g gekookte rode biet

  • 100-150 g feta

Bereiding

Stap 1


Maak de couscous klaar volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Laat wat afkoelen.


Stap 2


Rooster de walnoten in een droge koekenpan, net zo lang tot ze lekker gaan ruiken. (Echt doen! Ik dacht dus ook dat dat culi-flauwekul was, maar sinds ik het voor de grap één keer heb geprobeerd, ben ik om). Laat de noten ook even afkoelen.


Stap 3


Snijd intussen de bietjes in kleine blokjes en hak de munt fijn (houd eventueel nog wat blaadjes achter om te garneren).

Stap 4


Maak een dressing van het citroensap met wat olijfolie en peper en zout. Hak de afgekoelde walnoten grof en meng ze samen met de dressing, de munt en de rode biet door de couscous.


Stap 5


Verdeel de salade over de borden en verkruimel de feta eroverheen. Garneer eventueel nog met blaadjes munt.