Net als zo veel anderen moesten ook wij een list verzinnen om tijdens corona-kerst toch aan tafel te kunnen zitten met onze kinderen, die inmiddels niet meer thuis wonen. Bovendien hadden wij door omstandigheden ook het sinterklaasfeest nog niet gevierd.
Mijn zoon en zijn vriendin boden aan via een videoverbinding deel te nemen aan het pakjes- en kerstfestijn. Nu had dat wel iets meer voeten in de aarde dan alleen een beeldscherm op tafel zetten: het zou natuurlijk leuk zijn als zij zelf hun sinterklaascadeautjes uit zouden kunnen pakken. En nog leuker als ze mee zouden kunnen eten met ons kerstdiner. Een flinke logistieke operatie volgde: de andere
kinderen zorgden ervoor dat ze met hun cadeaus op tijd bij ons arriveerden, en wij stonden al vroeg in de keuken om alle gerechten voor het kerstdiner klaar te maken. Vervolgens stapte ik met mijn dochter in de auto, met de cadeaus voor mijn zoon en schoondochter, én het complete kerstdiner in bakjes, potjes en zakjes. Dit alles leverden we af bij hun appartement, met een fles wijn en een klein flesje champagne. We kregen de sinterklaascadeautjes en -gedichten voor ons mee retour en waren precies op tijd terug om thuis de grote fles champagne te ontkurken. Proost! klonk het in de huiskamer én vanuit de laptop.
Vervolgens legden we de laatste hand aan het diner: de knolselderijsoep hoefde alleen nog opgewarmd te worden en gegarneerd met stukjes forel en zeekraal. Voor het hoofdgerecht moest mijn zoon nog wel even de eendenborst en
lamsbiefstuk bakken, maar dat is hem wel toevertrouwd. De broccoli kon in de tussentijd in de magnetron. De ovens waren op beide adressen voorverwarmd, dus daar konden simultaan de aardappelkroketjes in worden geschoven. De laatste tien minuten zetten we de spruitjestaart er nog even bij. Uiteindelijk konden we op alletwee de locaties zo goed als tegelijkertijd aan tafel en klonken aan beide kanten van het beeldscherm goedkeurende geluiden. Missie geslaagd!
Die spruitjestaart is sowieso een aanrader als bijgerecht voor kerst, niet alleen omdat die heel makkelijk van tevoren gemaakt kan worden, maar hij ziet er door het groen van de spruitjes en het rood van de paprika ook heel kerstachtig uit. Op een gewone niet-kerstdag is een stuk spruitjestaart trouwens een heerlijk hoofdgerecht, ook wanneer je de hamreepjes weglaat voor een vegetarische variant.
5 plakjes diepvriesdeeg voor hartige taart
900 gram spruitjes
1 rode paprika, in blokjes
4 middelgrote eieren
250 ml kookroom
150 gram geraspte kaas
boter om in te vetten
150 gram hamblokjes
Verwarm de oven voor op 200 graden. Maak de spruitjes schoon en kook die in vijf minuten beetgaar.
Stap 2
Laat het deeg ontdooien, vet de taartvorm in met boter en bekleed de taart met de deegplakjes.
Stap 3
Klop de eieren los met de room, peper en zout en roer de kaas erdoor.
Stap 4
Verhit wat olijfolie in een pan en fruit daarin de knoflook aan. Bak de ham en paprika even kort mee, voeg als laatste de spruiten nog even toe.
Stap 5
Strooi wat paneermeel op de taartbodem, verdeel hierover de roergebakken spruiten, ham en paprika. Schenk het eimengsel erover.
Stap 6
Bak de taart in het midden van de oven in ongeveer 25 minuten goudbruin en gaar.