PITTIGE STAMPPOT VAN GROENE KOOL MET VIS

Zuckerberg's worst nightmare


Nu is Facebook toch wel echt ten dode opgeschreven. Het werd al steeds minder populair onder jongeren, nu hun ouders er inmiddels ook op staan, maar die reclame voor Unox-worsten lijkt me de doodklap. Oma mompelt in de keuken iets over hutspot en nasi-kruiden, waarna haar bezorgde

kinderen en kleinkinderen in de huiskamer op gedempte toon in spoedberaad gaan. Mamma moet nu toch wel helemaal de weg kwijt zijn… Maar dan komt ze triomfantelijk de kamer binnen met een schaal hutspot, helemaal opgepimpt met pittige kruiden en weer een nieuwe variant van de welbekende Unox-worst. ,,Een recept van Facebook!’’ Ai, dat is het sein voor de laatste tieners om hun account te sluiten, de ergste nachtmerrie van oprichter Mark Zuckerberg. Je hoort de koersen kelderen.

Stamppot daarentegen zal nooit verdwijnen, zeker niet bij mij thuis. En pimpen kan ook zonder de hulp van Unox. Deze variant stond gewoon in een blaadje van de supermarkt, bij de budgetrecepten nota bene. En het recept heeft ook niet tot doel de zoveelste rookworst aan de man de brengen, want deze pittige stamppot met knapperige groene kool combineert heel goed met een stukje gebakken vis. Of een stukje kip of ander vlees voor mijn part, dat mag je helemaal zelf bepalen, met of zonder hulp van sociale media.


Ingrediënten


  • ong. 1 kilo kruimige aardappelen

  • 1 kleine groene kool (bij grote: vraag een halve!)

  • 1 ui

  • 2 teentjes knoflook

  • eetlepel sambal

  • per persoon een stukje witvis, bijvoorbeeld uit de diepvries en ontdooid

  • olijfolie

  • bloem

  • boter

  • Ong. 2 dl. melk


Bereiding

Stap 1


Kook de aardappelen gaar. Snijd intussen de kool in dunne reepjes en snipper de ui.


Stap 2


Fruit de ui in de olijfolie tot deze zacht is. Voeg dan de sambal toe en pers de teentjes knoflook uit boven de pan. Bak een minuutje mee en voeg dan, eventueel in gedeelten, de groene kool toe. Laat deze slinken, onder af en toe omscheppen, tot deze beetgaar is. Breng op smaak met zout en peper.

Stap 3


Stamp de aardappelen fijn met wat verwarmde melk en een klontje boter (of gebruik een pureeknijper, ideaal tegen klontjes). Roer dan de kool erdoorheen.


Stap 4


Dep de vis droog, bestrooi rondom met peper en zout en haal de stukken door de bloem. Bak kort in de boter, tot de vis net gaar en nog lekker mals is.

Serveer de stamppot met de vis, zet de sambal op tafel.


Bron recept: Boodschappen, het gratis blad van supermarkt Hoogvliet