ZOETZURE KIP MET GROENTEN EN RIJST

De nachtploeg


Toen ik mijn meeneembakje voor mijn werk had gevuld met zelfgemaakte zoetzure kip en rijst, leek het verdacht veel op een kant-en-klaarmaaltijd. Zo eentje die de fabrieksarbeidsters maakten in De Nachtploeg van Natsuo Kirino, een loeispannende thriller. De Japanse hoofdrolspeelsters in dat boek staan 's nachts aan de lopende band om dit soort bakjes te vullen met rijst, groenten, vlees en saus. De vrouwen leven hun eigen leven en het nachtelijke werk is het enige wat hen bindt. Totdat een van de vrouwen – na eindeloos getreiterd en mishandeld te

zijn – haar man vermoordt.

Ze weet niet goed wat ze met het lijk moet aanvangen en roept daarom de hulp van haar naaste collega's in. Samen hakken ze in de badkamer de man in stukken en beramen ze een plan om de lichaamsdelen ongezien weg te werken.
Schokkend natuurlijk, maar bijna net zo schokkend vond ik dat een van de dames niet toevallig de meest gemakzuchtige, door wie de moord toch nog aan het licht komt  ook thuis niets anders eet dan die ingesealde maaltijden uit de fabriek. Met diezelfde chemische saus daarin, die af en toe over de vloer stroomt als een van de oververmoeide arbeiders 

 het moordende tempo niet meer kanbijhouden. Met het samengeperste blokje rijst, de miezerige stukjes groente en de paar reepjes vlees, die precies worden afgeteld. Het boek is niet alleen spannend, maar geeft ook nog eens een inkijkje in de keiharde Japanse maatschappij. Een aanrader. Net als deze zoetzure kip: zelfs in je eigen keuken, zonder nazi-achtige afdelingschef die in je oor schreeuwt, is het zó klaar. Met zo veel stukjes vlees als je zelf maar wilt, verse groenten en zelfgemaakte saus. En het is prima mee te nemen naar je werk, als je net als ik ook in een nacht- of avondploeg zit. 


Ingrediënten

 

     

 • 450 gram kipfilet

 • 1 prei

 • 2 teentjes knoflook

 • 1 ui

 • 2 paprika's, bijvoorbeeld een

  rode en een gele

 • evt. 1 (half) pepertje (rawit)

 • 1 klein blik ananasstukjes (227 gram)

 • azijn

 • gembersiroop

 • blikje tomatenpuree

 • maizena

Bereiding

Stap 1


Snijd de kipfilet in blokjes, snipper de ui, hak de knoflook en evt. het pepertje fijn, snijd de prei in ringen en de paprika in reepjes. Laat de ananas uitlekken en vang het sap op.


Stap 2


Fruit eerst de ui, knoflook en peper even aan in de pan en voeg dan de blokjes kipfilet toe en bak deze goudbruin en gaar. Voeg dan de prei toe en na ongeveer 2 minuten de paprika. Bak mee totdat de groente de juiste (beet)gaarheid heeft.

Stap 3


Doe het ananassap in het pannetje met het blikje tomatenpuree, een scheut gembersiroop, 2 eetlepels azijn en peper en zout. Voeg eventueel nog wat water toe. Verwarm de saus, proef of er nog iets meer van een van de ingrediënten bij moet. Bind uiteindelijk de saus met een beetje maizena. Dit doe je zo: maak eerst een papje met een paar eetlepels maizena en wat water in een kommetje en voeg dan wat van dit mengsel toe aan de saus. Roer door en kijk of de saus de juiste dikte krijgt - het moet niet te dik worden - voeg eventueel nog wat van het papje toe.


Stap 4

Voeg de saus en de ananasstukjes toe aan het kip-groentemengsel en warm nog even door. Serveer met witte rijst.