Terwijl ik in de keuken sta om een gerecht te maken voor het vrijdagavondbuffet op mijn werk, meldt J. dat ik met hem geen rekening hoef te houden: gisteravond heeft hij namelijk de Rib Runner gebeld, vertelt hij met een tevreden grijns. En - nu begint hij echt te stralen - er bleek iets fout te zijn gegaan bij het bezorgen, want bij de bestelling zat per abuis ook nog een hele portie shoarma, dus die ligt nog op hem te wachten.
Tja, we eten heus ook bij ons thuis vaker vegetarisch, maar mannen en geroosterd vlees: ze kunnen niet zonder elkaar. In elk geval de mannen in mijn gezin doen niets liever dan met hun tanden geblakerd vlees van botten scheuren, zoals ooit de oermens placht te doen. Ik heb mijn zoon en zijn vrienden eens met een schaal spareribs bezig gezien als een roedel uitgehongerde hyena’s met een gevelde gnoe. Even was ik bang dat ze daarna aan míj zouden beginnen, maar gelukkig leunden ze op tijd uitgeput lodderig achterover, tot de ellebogen besmeurd met chilisaus.
,,Wat ga je eigenlijk voor lekkers maken?'' vraagt J. nog voor de vorm.
,,Een vegetarische rijstsalade, kom jij even goed weg!’’ antwoord ik. ,,Nou, dat vind ik anders ook héééél lekker
hoor. Heb jij trouwens nog geld in je portemonnee? Het is vrijdag hè, dan halen we altijd Turkse pizza tussen de middag…’’
Die rijstsalade is overigens écht heel lekker en niet alleen voor vegetariërs, maar ook bij een stukje vlees, bijvoorbeeld kippenpootjes uit de oven of van de barbecue. Dan kan er, desgewenst, ook nog gekloven worden.
Buffetgerecht voor 8+ personen
3 eetl. zonnebloemolie
1 grote ui, gesnipperd
2 theelepels kerriepoeder
300 gram basmatirijst
zout en versgemalen peper
1 Spaanse peper of rawit-pepertje, zonder zaadjes, fijngehakt
blik ananasstukjes (ik heb een blik van 560 gr gebruikt, uitlekgewicht 340 gr)
50 gram rozijnen
2 eetlepels verse koriander
6 bosuitjes, in ringetjes
sap van ten minste 1 limoen
ten minste 1 eetlepel gembersiroop
Verwarm de oven voor op 150 gr. Neem een braadpan die met deksel en al in de oven kan. Verwarm hierin de olie en fruit de ui op middelhoge stand in circa 5 minuten zacht en lichtbruin.
Voeg de kerrie toe en fruit nog een minuut mee. Voeg de rijst toe en giet er zo veel water bij dat de rijst net onder staat. Voeg een snufje zout toe en laat al roerend aan de kook komen. Zet de pan in de oven en laat de rijst in circa 15 minuten gaar worden.
Haal de pan uit de oven en laat de rijst nog 5 minuten nagaren in de pan met gesloten deksel. Doe de rijst daarna over in een platte schaal en laat geheel afkoelen.
Schep de Spaanse peper, ananas, rozijnen, koriander en bosuitjes erdoor en breng op smaak met limoensap en gembersiroop.
Gebaseerd op een recept uit het blad Boodschappen van supermarkt Hoogvliet