Waarmee doe je een 17-jarige een plezier op zijn verjaardag? Ja, met het overmaken van een bedrag op zijn bankrekening. Maar wat dan nog meer? Slingers ophangen? Als hij het al ziet, is het doordat hij er met zijn lange lijf in verstrikt raakt. ‘Lang zal hij leven’ zingen? ,,O nee mam, alsjeblieft, hou op,’’ hoor ik hem al kreunen. Een
maakt niet uit welke, hij mag het zeggen. ,,Dan wil ik die chocolade-kokostaart, je weet wel, zo een die je toen ook voor je werk gemaakt had.’’ Ja, dat weet ik nog. Ik had de met kokos besneeuwde taart voor een 'winterbuffet' voorzien van plastic dennenboompjes. Die zaten ooit bij de themataart ‘manege’, die mijn dochter ooit op haar 5de of 6de verjaardag had uitgezocht bij de bakker: plastic paardjes en hekjes op een grasveld van felgroen marsepein. (Altijd
bewaren, ook handig bij het maken van sinterklaas-surprises). Oké, de tropische chocotaart dus, dat is toevallig de bewerkelijkste van allemaal, met de langste lijst ingrediënten, maar mijn eerst-geborene wordt niet elke dag 17. Bovendien is het maken van het kokosglazuur een leuk klusje en het is nóg leuker om dat spul in zwierige vegen over de taart uit te strijken en de kokos eroverheen te strooien. Maar dat mag de jarige doen.
Voor het deeg:
Voor het gebak
300 gram ananas op sap uit blik
100 gram roomkaas (mon chou)
260 gram bloem
160 gram suiker
100 gr lichtbruine basterdsuiker
1,5 theelepel bakpoeder
¾ theelepel baking soda (toko)
260 gr boter
50 gr cacao, gezeefd
3 eieren
Voor het glazuur:
3 eiwitten
100 gr suiker
4 eetlepels glucosesiroop
¼ tl zout
¼ tl wijnsteenzuur (toko)
2 theelepels kokosessence
40 gr gedroogde of geraspte kokos
3 eetlepels water met 100 gram suiker aan de kook brengen en 2 minuten laten koken
Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed twee springvormen van 28 cm met bakpapier.
Laat de ananas uitlekken, bewaar het sap. Meng de ananas en de roomkaas in de keukenmachine tot een glad mengsel. Doe er alle andere ingrediënten bij en meng tot een glad beslag. Verdeel over de twee taartvormen en bak 20 tot 25 minuten. De cakeplakken zijn gaar als ze loskomen van de rand van de vorm en verend aanvoelen. Laat afkoelen.
Hang voor het kokosglazuur een kom in een pan met water dat bijna kookt (het water mag de bodem van de kom niet raken) en klop met een elektrische mixer de eiwitten, suiker, siroop, zout en wijnsteenzuur tot het mengsel dik, wit en glanzend is en in pieken blijft staan. Dit kost 5 tot 10 minuten.
Haal de kom van de pan en klop de kokos-essence door het schuim. Smeer ongeveer een derde op een afgekoelde cadeplak, leg er de andere cakeplak op. Smeer met zwierige hand het schuim op en over de taart. Strooi er de gedroogde kokos overheen.
Bron: kookboek Feest van Nigella Lawson