GLUTENVRIJE PEER-CHOCOLADETAART

Voor een etentje met vrienden dat helemaal glutenvrij moest zijn, ging ik op zoek naar een taart zonder tarwebloem. Toevallig had ik nog amandelen over (gebruikt voor kletskoppen) en daarvan kun je eenvoudig zelf amandelmeel malen in de keukenmachine. De taart was een succes: we gaven de rest mee in een Tupperware-taartdoos en kregen de volgende dag een filmpje waarop onze gasten met hun koffievisite de laatste vier stukjes soldaat maakten.

Ingrediënten


  • 100 gram boter, plus extra om in te vetten
  • 100 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 100 gram pure chocola (glutenvrij)
  • 3 eieren, gesplitst
  • 4 handperen
  • 100 gram amandelmeel
  • evt abrikozenjam om te bestrijken
  • Verder nodig:bakpapier, mixer of keukenmachine, springvorm 23 cm doorsnee

Bereiding

Stap 1


Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een taartvorm met een doorsnee van 23 cm in en leg een velletje bakpapier op de bodem. Zet apart.


Stap 2


Smelt de boter met de chocola in een steelpannetje. Zet apart. Zodra het wat afgekoeld is, doe je het amandelmeel erbij.
Kluts de eidooiers met de suiker in de keukenmachine of met de mixer tot deze stroperig worden. Dit kan wel 5 minuten duren.

Schil ondertussen de peren en verwijder de klokhuizen.


Stap 3


Kluts de eiwitten stijf in een ruime kom. Schep een paar lepels eiwit in de gesmolten chocolade. Schenk het chocolade-botermengsel vervolgens voorzichtig in de kom met eiwitten. Doe dit aan de zijkant van de kom om zoveel mogelijk lucht vast te houden in de eiwitten.

Stap 4


Roer voorzichtig door met een spatel. Doe dit voorzichtig en rustig zodat er zoveel mogelijk lucht in blijft. Roer ook de eidooiers er voorzichtig door. Schenk het beslag in de taartvorm en leg de peren in een mooi patroon in het beslag.


Stap 5


Zet het geheel in de oven en bak in 45 - 60 minuten gaar.
Laat volledig afkoelen in de vorm voordat je de taart eruit haalt.

Bestrijk de peren eventueel met wat verwarmde abrikozenjam voor een mooie glans.