GLUTENVRIJE CITROEN-RICOTTATAART

Geen gluten vandaag


Wat is het toch heerlijk als je alles kunt eten zonder enige beperking. En dan heb ik het even niet over de calorieën, want die tel ik stiekem ook, maar over alles waar je allergisch voor kunt zijn. E-nummers, lactose, aardbeien, pinda’s, noem het allemaal maar op. En voor gluten, ofwel eiwitten die voorkomen in tarweproducten, zoals een van onze vrienden. Zij en haar man kwamen bij ons eten en dat betekende een uitdaging: een diner samenstellen zonder ook maar iets van tarwe daarin.

Het hoofdgerecht hoefde geenprobleem te zijn: lamsrack uit de oven met aardappelpuree en groenten, daar komen geen gluten aan te pas. Ook bruschetta vooraf - geroosterde stukjes (stok)brood met knoflook en belegd met onder meer tomaat en basilicum - moest mogelijk zijn, met glutenvrij brood.

Toen ik in de supermarkt informeerde of ze dat verkochten, troonde de jongen van de bakkersafdeling me mee naar een schap waar ik al talloze keren was langsgelopen, maar nog nooit een blik in had geworpen, vlak naast de maaltijdrepen en -shakes. Een nieuwe wereld ging voor me open, in de vorm van een uitgebreid assortiment aan glutenvrije 

producten, van brood tot paneermeel en tot pasta en lange vingers. Glutenvrije tiramisu als toetje misschien? Maar wacht: daar stond ook bakmix voor witbrood of een glutenvrije pizza.Dit bood mogelijkheden om ook mijn favoriete dessert te maken: een citroen-ricottataart. De bloem in het recept simpelweg vervangen door de bakmix, waarvan het hoofdbestanddeel rijstebloem is, volstaat. De structuur van de korst wordt wel iets ‘losser’dan met bloem het geval is, maar dat is helemaal geen bezwaar. Zeker niet als je er aan tafel de limoncello-suikerstroop overheen giet, die trekt dan nog iets beter in het gebak.

Ingrediënten

 • 125 g boter

 • 250 g glutenvrije bakmix

 • 325 g suiker

 • 1 zakje vanillesuiker

 • zout

 • 1 eidooier

 • 2 eieren

 • 2 citroenen

 • 500 g ricotta

 • 100 ml limoncello (Italiaanse citroenlikeur)

 • NB: Voor een niet-glutenvrije taart, gebruik gewone tarwebloem in plaats van de bakmix!

Bereiding

Stap 1


Vet een taartvorm met uitneembare bodem (doorsnee 28 cm) in. Kneed 250 g bakmix, 75 g suiker, de vanillesuiker, een snufje zout, 125 boter in stukjes, 1 eidooier en 1 tot 2 eetlepels koud water eerst met de mixer en dan kort met de handen tot een glad deeg. Rol het op een beetje van de bakmix uit (ook hiervoor dus geen bloem gebruiken!) en druk het bij de rand uit. Prik de deegbodem een aantal keer in met een vork. Zet 30 minuten koud weg.


Stap 2


Verwarm de oven voor (elektrisch: 175 graden, hetelucht: 160 graden, gas: stand 2). Was de citroenen af met heet water en wrijf ze droog. Rasp de schil van 1 citroen, pers die uit. Klop 2 eieren en 150 g. suiker in 3-4 minuten schuimig. Roer de ricotta er in 2-3 porties doorheen, roer dan de citroenschil en het -sap erdoor. Strijk het mengsel over het deeg.

Stap 3


Bak de taart ca. 40 minuten in de oven. Schakel de oven hoger (elektrisch: 200 graden, hetelucht: 180 graden, gas: stand 3) en bak nog 15-25 minuten verder. Laat in de vorm afkoelen.


Stap 4


Snijd 1 citroen in dunne schijfjes. Kook de likeur, 5 el. water en 100 g. suiker in een ruime pan 2-3 minuten op vrij hoog vuur. Voeg de citroenschijfjes toe en laat op gematigd vuur ongeveer 10 minuten koken in de siroop. Laat ca. 5 minuten afkoelen. Leg de citroenschijfjes op de taart.

Laat verder afkoelen, giet de siroop door een zeef om eventuele pitjes eruit te halen en serveer de siroop in een kannetje bij de taart.


Dit recept is een aangepaste versie van Crostata al limone uit het tijdschrift Koken & genieten van juni 2010