ASPERGETAART MET HAM EN EI

Nog één keer, om het af te leren


Het aspergeseizoen is alweer bijna voorbij, tot en met volgend weekend zijn ze nog te krijgen. Op de valreep dus nog een recept met deze overheerlijke voorjaarsgroente.  Deze makkelijke plaattaart heeft al een paar 


keer lovende recensies gehad tijdens een etentje bij ons thuis. De taart is helemaal voor te bereiden, dus dat is ideaal als je gasten krijgt. Vorig jaar hebben we het gerecht als warm onderdeel van een lunchbuffet geserveerd, dat is eveneens een goed idee. Ook voor een uitgebreide paasbrunch is het zeer geschikt. De laatste keer dat wij de taart op tafel zetten was op mijn verjaardag,

toen de kinderen kwamen eten. Het werd nogal een ruime hoeveelheid, dus ze gingen allemaal met een portie voor de volgende dag naar huis. En ze wilden graag weten of het recept al op mijn site stond. Nou, bij deze dus!
Overigens: als de witte asperges uit de schappen zijn verdwenen is deze taart ook prima te maken met groene exemplaren.



Ingrediënten

 

     

     Voor 4 personen:

  • 1 kilo witte asperges
  • 2 rollen bladerdeeg (koelvers, 230 g)
  • 4 eieren
  • 2 bekers crème fraîche light (125 g per stuk)
  • 1 tenen knoflook, geperst
  • 2 bakjes hamblokjes (150 g per stuk)
  • 150 g geraspte kaas
  • paar takjes peterselie, fijngehakt

Bereiding

Stap 1


Snijd het houtachtige deel van de asperges en schil ze. Kook ze in 10 tot 12 minuten gaar. Giet af in een vergiet en laat ze goed uitlekken. 


Stap 2


Verwarm de oven voor op 200 graden. Rol het deeg uit en leg met het bakpapier op de bakplaat. Til het bladerdeeg van één plak aan de rand iets van het papier, leg de rand een stukje over de rand van de andere plak bladerdeeg en druk goed vast, zodat de vulling straks niet gaat lekken. Je hebt nu een groot rechthoek bladerdeeg. Vouw alle buitenranden om, zodat een opstaande rand ontstaat.


Stap 3


Klop twee eieren los, klop er dan de crème fraîche, de knoflook, de hamblokjes en de kaas doorheen. Voeg zout en peper naar smaak toe.

Stap 4


Verdeel het eimengsel over de deegbodem. Snijd de afgekoelde en uitgelekte asperges met een scherp met in de lengte in tweeën en leg die helften in twee rijen op de taart. 


Stap 5

Bak de taart in de voorverwarmde oven in ongeveer een halfuur goudbruin en gaar. Kook intussen de laatste twee eieren in 7 minuten hard. Pel ze en hak ze grof.


Stap 6

Verdeel de stukjes ei over de taart en bestrooi met peterselie.


Bron recept: Boodschappen