Dranken

Met gloeiende wangen de metro in

Vin chaud

Ook in Parijs zijn tal van kerstmarkten, ontdekten we toen we daar de afgelopen week, tussen kerst en oud en nieuw, 4 dagen verbleven. Bij de grote toeristische trekpleisters staan hele slierten houten stalletjes. Aan de voet van de Sacre Coeur bijvoorbeeld, waar de gure wind vrij spel heeft, en langs het paviljoen bij Trocadéro, aan de overkant van de Seine bij de Eiffeltoren. Daar moet je je eerst wel  door een kordon van verkopers van mini-Eiffeltorentjes heen werken, die hun koopwaar aan een soort gigantische sleutelbossen meedragen. Andere entrepreneurs verhuren een Lamborghini, waarmee je je voor 89 euro 20 minuten in het Parijse verkeer mag bewegen. Dat staat in elk geval in grote letters op de zijkant van de auto.
Boven aan de trappen is een piepklein ijsbaantje neergelegd, waar je misschien wel met het mooiste uitzicht ter wereld kan schaatsen: het ligt pal tegenover de Eiffeltoren. De kinderen die daar aan het krabbelen zijn hebben daar echter geen oog voor en de tieners die er hun rondjes draaien hebben alleen aandacht voor elkaar en hun telefoon.
Intussen kan de verkleumde voorbijganger zich te goed doen aan warme wafels of crèpes met Nutella, een soort negerzoenen gevuld met noga, Spaanse churros om in warme chocolademelk te dopen en gepofte kastanjes. Er zijn, naar Duits voorbeeld, zelfs een soort bierstuben met schragentafels, waar je beschut achter beslagen plastic flappen broodjes worst kunt eten. En overal staan stalletjes met glühwein, of nee, vin chaud, excusez-moi. Ook in de cafés kun je gerust om warme wijn vragen, blijkt als wij in Montmartre neerstrijken in een barretje, na een paar uur wandelen door de decemberkou (tip voor leuke wandelroutes: Parijsmijnstad.nl). De drank wordt geserveerd met een schijf sinaasappel erin en een busje kaneel ernaast. Met twee glazen achter de kiezen gaan we met gloeiende wangen de metro in.
Op de laatste dag, na een koud en nat bezoek aan de hoogste etage van de Tour Montparnasse, vluchten we een cafetaria bij het winkelcentrum onder deze torenflat in en bestellen we nogmaals een vin chaud. Hier leren we dat ook een simpel drankje van wijn, suiker en specerijen nog heel goed te verpesten valt. Het zure bocht dat we hier geserveerd krijgen is ook met het bijgeleverde suikerzakje niet op te kalefateren. Is het nou zo moeilijk? Thuis nemen we de proef maar eens op de som. Nee dus. Neem gewoon lekkere wijn. Wijn die koud smaakt als zuur bocht, smaakt warm ook als zuur bocht. Zoals Sylvia Witteman al eens terecht schreef: vieze wijn is nergens lekker bij, lekkere wijn is overal lekker bij. Santé! 

1 fles rode wijn
60 gram suiker
kaneelstokje
2 steranijs
2 kruidnagels
beetje nootmuskaat
1 sinaasappel

Boen de sinaasappel schoon en schil deze, snijd hem daarna in schijven. Breng de wijn met de schil en alle andere ingrediënten aan de kook in een pannetje en laat 4 tot 5 minuten zachtjes koken. Giet de wijn door een zeef en serveer met een schijfje sinaasappel.

bron recept: eleveldsteenwijk.nl