Linzencurry
,,Eten jullie écht elke dag vlees thuis?’’ kreeg mijn dochter te horen in het studentenhuis waar ze nu woont. Ze leeft nu onder een dak met onder anderen een overtuigde vegetariër en een flexitariër. Haar zelfgemaakte falafel, een recept dat in haar allereerste zelf gekochte kookboek staat, is er een hit.
Tja, bij ons stond vroeger bijna altijd wel vlees of vis op tafel, maar ook hier zijn de tijden aan het veranderen. Bij ons komen nu ook veel gerechten met maar een klein beetje vlees erin op tafel. En soms helemaal vleesloos. Pompoensoep (zie soepen) bijvoorbeeld was al een favoriet gerecht bij ons thuis, daar komt geen vlees aan te pas. Met de cadeaubon die ik met kerst van mijn werkgever kreeg, heb ik De Dikke Vegetariër van Mark Bittman aangeschaft, om nieuwe ideeën op te doen. Maar dit recept komt uit mijn oude receptenmap. Het is geheel vegetarisch te maken, maar je kunt er ook wat stukjes kip aan toevoegen. Zit je met vleeseters en vegetariërs aan tafel, dan kun je met een kleine ingreep twee varianten op tafel zetten.
150 gram rode linzen
1 ui
2 teentjes knoflook
3 cm verse gemberwortel
1 theelepel chilivlokken
2 eetlepels garam masala (kerriemengsel)
2 eetlepels zonnebloemolie
1 blikje tomatenpuree
400 ml kokosmelk
3 tomaten, in blokjes
1 grote zoete aardappel, in blokjes
halve bloemkool, in roosjes
verse koriander, fijngehakt
Eventueel: 200 tot 300 gram kipfilet, in blokjes
Extra nodig: staafmixer met mengbeker of blender.
Laat de linzen ongeveer 2 uur weken in lauw water. Pel de ui en snijd deze grof. Schil de gember en snijd deze grof. Pel de knoflook en hak deze grof. Doe de ui, knoflook, gember, chilivlokken,
garam masala, de zonnebloemolie en tomatenpuree in de beker van de staafmixer of de blender en maal goed door, tot je een dikke currypasta hebt. Schraap zo nodig tussentijds het mengsel van de wand en maal opnieuw. Voeg, als het mengsel te droog is, nog wat
olie toe.
Fruit de currypasta circa 3 minuten in een diepe pan. Voeg daarna de linzen, een scheutje water en de kokosmelk toe. Voeg de blokjes tomaat en zoete aardappel toe. Laat de curry 30 minuten stoven op een laag vuur. Roer af en toe, de linzen
kunnen aan de bodem aankoeken. Voeg zo nodig een scheutje water toe. Voeg tien minuten voor het eind van de kooktijd de bloemkool toe. Eventueel kun je de laatste 10 minuten ook nog blokjes kip toevoegen en mee laten garen. Voeg naar smaak nog wat zou toe.
Serveer de curry met rijst en bestrooi met koriander.
Doperwtensalade met munt en feta
Tijdens onze afwezigheid in de vakantie was het in ons eigen land weer eens echt Hollands zomerweer geweest, met voldoende regenbuien. Lekker groeizaam weer, zou mijn vader
zeggen. Dat was bij thuiskomst wel te zien aan de tuin. Alles wat kon woekeren, had aardig zijn best gedaan: de klimop van de buren kroop over onze tuintegels en ook de druivenranken wisten geen maat te houden. De kruiden, achter bij de schuur, stonden er
verrassend monter bij, zag ik tot mijn vreugde. De salie had flink terrein gewonnen, ten koste van de rozemarijn, die wel te lijden had gehad van het natte weer. Die mooie zilvergroene salieblaadjes schreeuwden erom om verwerkt te worden in kiprolletjes met
serranoham (zie recept bij kipgerechten). Daar konden dan aardappels uit de oven bij, bedacht ik me, al snoeiend en knippend en plukkend. En dan een salade van erwtjes met feta en munt.
Toch wel lekker om weer thuis te zijn.
450 gram doperwten
(diepvries)
ong. 75 gram feta
bosje verse munt
2 of 3 lente-uitjes
1 citroen
olijfolie
zwarte peper
Breng een pan met water met wat zout aan de kook. Doe de (bevroren) doperwtjes erin, ze hoeven maar kort te koken: 3 minuten is genoeg. Ondertussen snijd je de lente-uitjes fijn. Snijd de feta in kleine blokjes. Giet de doperwtjes af en spoel ze af met koud water. Rasp de schil van de citroen en pers de vrucht uit. Pak een schaal en doe daar de doperwten, lente-ui en feta in. Giet er een flinke scheut olijfolie over en zo veel citroensap en citroenrasp als je lekker vindt. Snijd nu de muntblaadjes fijn - houd één takje achter - en doe die er ook bij. Maal er wat zwarte peper over, hussel alles door en garneer met een takje munt.
Mediterrane groentestoof
Dit groentegerecht vond ik in een Allerhande, waar het een bijgerecht vormde bij een groenteburger. Sterker: het recept was duidelijk in het blad opgenomen ter promotie van deze burger, die blijkbaar nieuw was in het assortiment. Mijn aandacht trok het echter omdat het me prima leek passen bij een lamsbiefstukje, niet van Neerlands grootste kruidenier, maar van de Duitse grootgrutter met de kleine prijzen. De Aldi heeft prima lamsbiefstukjes in de vriezer, een reden waarom ik af en toe speciaal naar deze supermarkt ga. Ga ik gelijk even neuzen in die bakken met schroevendraaiersets, tuingereedschap, fleecetruien en anti-aanbakpannen. Dit speurwerk heeft me al eens prima hardloophandschoentjes opleverd, waarmee ik nog steeds elke winter de kou trotseer.
Deze keer lag er geen sportkleding in de graaibakken, wel een concertgitaar voor nog geen 50 euro! Aangezien bij ons thuis, waar weliswaar veel muziek gemaakt wordt, geen Santana in de dop rondloopt, liet ik hem liggen. Thuis nog even googelend ontdekte ik dat er een prima geluid in het instrument zit, want een gitaarvirtuoos gaf er een gloedvolle bluessolo op weg op een Youtube-filmpje, voor de lezers van een gitaristenforum. ,,Je moet er geld voor vragen van de Aldi,'' raadde een collega-muzikant hem aan.
Dat de lamsbiefstukjes van een goede kwaliteit zijn, wist ik al. De groentestoof bleek er prima bij te passen, zeker met couscous en een simpel sausje van yoghurt en knoflook erbij. Als je toevallig nog wat verse kruiden in de tuin of in de vensterbank hebt staan (munt, peterselie, bieslook), kun je hier het sausje en/of de couscous nog fijn mee opleuken. Al met al heb je in een mum van tijd een maaltijd op tafel staan met een exotisch tintje. En voor wie bezwaren heeft tegen lamsvlees of de Aldi of allebei: het kán natuurlijk ook met een groenteburger hè.
ong. 3 el olijfolie
1 aubergine, in blokjes
1 courgette, in blokjes
2 blikken tomatenblokjes (400 gr per stuk)
1 tl kaneelpoeder
300 g couscous
groentebouillonblokje
paar eetlepels yoghurt
teentje knoflook
zout, peper
paar takjes verse kruiden, zoals munt en peterselie, fijngehakt
1 pak lamsbiefstukjes (Aldi), mild gekruid, ontdooid.
Verhit in een braadpan 2 eetlepels olie en bak de aubergine met de courgette 5 minuten tot de stukjes bruin beginnen te kleuren. Voeg de tomatenblokjes, kaneel, zout en (versgemalen) peper naar smaak toe en breng het aan de
kook. Draai het vuur vervolgens laag en stoof de groenten met het deksel op de pan 15 minuten.
Bereid intussen de couscous volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Ik los meestal een groentebouillonblokje op in het water, voor extra smaak.
Maak een sausje van een paar eetlepels yoghurt, een uitgeperst teentje knoflook, een scheutje olijfolie, peper, zout en verse kruiden.
Laat een pan gloeiend heet worden en bak hierin de lamsbiefstukjes kort. Laat heel even rusten (onder aluminiumfolie bijvoorbeeld) alvorens ze te serveren.
Bron recept: Allerhande